Jadikan Browser Anda Dual Screen

Untuk menjadikan pelayar anda Dual Screen anda hanya perlu copy & paste kan java script dibawah ini ke bahagian address pelayar anda.

javascript:finderonly=location.href;int3rnet=prompt('Masukkan%20URL%201',finderonly);brows3r=prompt('Masukkan%20URL%202',int3rnet);if(int3rnet&&brows3r){F1nd='\n';F1nd+='\n';F1nd+='';with(document){write(F1nd);void(close())}}else{void(null)}


Sebaik sahaja anda memasukkan code tersebut dan tekan ENTER, akan muncul 1 dialog box meminta anda memasukkan link 1 dan link 2. Eg “Masukkan URL 1 = http://www.facebook.com ” dan ” Masukkan URL 2 = http://hellofareast.net ” Pastikan anda memasukkan “http://“, barulah ianya berfungsi.


*Java script mestilah dimasukkan setiap kali anda ingin membuka website yang baru. Hanya dicuba pada browser firefox dan Chrome. Anda boleh uji sendiri pada pelayar yang lain.

PINTASAN KEYBOARD

Petikan dari : www.familiazam.com

Di sini ada beberapa pintasan mudah yang pasti berguna terutama kepada mereka yang masih baru dalam bidang ini. Selamat Mencuba! 


Shut down
Untuk shut down tekan kekunci Alt + F4

Memilih File
Untuk memilih beberapa file sekali gus yang tidak tersusun tekan Ctrl dan klik kiri pada file
www.familiazam.com
Select All, Copy, Paste dan Save
Untuk Select All tekan kekunci Ctrl + A, Untuk Copy tekan kekunci Ctrl + C, Untuk Paste, tekan kekunci Ctrl + V dan Untuk Save tekan kekunci Ctrl + S. Untuk Un do tekan Ctrl + Z

Untuk menghentikan "downloading web page"
Selain dari klik pada ikon stop pada taskbar, anda boleh juga menekan kekunci Esc.
www.familiazam.com
Untuk membuka link dalam satu tetingkap baru
Selain dari klik kanan >Open Link in New Window. Anda boleh juga menekan kekunci Shift serentak dengan klik kiri dengan meletakkan penunjuk tetikus pada link yang dikehendaki. Ini sangat berguna apabila kita melayari laman web yang banyak mengandungi image.

Pintasan ke 'Start'
Selain daripada menggunakan tetikus atau kekunci berlogo Windows untuk pergi ke Start, anda juga boleh menekan Ctrl + Esc.
www.familiazam.com
Menaip URL pada Address Bar
Jika anda menggunakan Internet Exploreratau Mozila Firefox. Anda tidak perlu menaip "http://www.familiazam.com" di adress bar, sebaliknya anda hanya perlu taip "familiazam" sahaja dan kemudian tekan Ctrl + Enter. Begitu juga lain-lain URL yang bermula dengan http://www. dan berakhir dengan .com
- Shift+Enter: Untuk alamat .net
- Ctrl+Shift+Enter: Untuk alamat .org
www.familiazam.com
Mencetak dari web
Untuk mencetak satu frame dari web page, klik kanan dalam frame tersebut dan klik print.

Melihat properties sesuatu fail
Cara lain untuk melihat properties sesuatu fail ialah dengan menekan ALT + ENTER @ ALT + 2 klik
www.familiazam.com
Membuka satu tetingkap IE baru
Tekan Ctrl+N, untuk membuka satu tetingkap baru Internet Explorer.

Menamakan (rename) sesuatu fail
Cara lain untuk menamakan semula (Rename) sesuatu fail, ialah dengan menekan F2.
www.familiazam.com
Membuang fail tanpa ke Recycle Bin
Untuk membuang sesuatu fail tanpa dimasukkan ke dalam Recycle Bin dengan segera, anda perlu menekan kekunci SHIFT + DELETE.
Dengan ini anda tidak perlu mengosongkan Recycle Bin.

Menyimpan Url kedalam My Favorite
Tekan Ctrl+D semasa web page itu berada dalam browser Internet Explorer.
www.familiazam.com
Hentikan Fungsi Autoplay
Untuk menghentikan fungsi autoplay ketika memasukkan CD, anda perlu menekan kekunci SHIFT ketika memasukkan cakera padat (CD) anda.

Pintasan ke tapak web baru
Bagi pengguna Internet Explorer @ Netscape Navigator, langkah untuk membuka satu tapak Web baru boleh dipermudahkan dengan menekan kekunci Ctrl dan kekunci O secara serentak. Pelayar Web versi berlainan mungkin menggunakan kekunci L selain kekunci O.
www.familiazam.com
Pintasan untuk Windows Explorer
-Untuk ke Windows Explorer dengan mudah, anda hanya perlu menekan kekunci ber'logo' Windows serentak dengan kekunci E.

Fungsi kekunci F11
-Untuk melihat browser Internet Explorer dalam Full screen mode, tekan kekunci F11. untuk kembali tekan F11 sekali lagi.
www.familiazam.com
Melebarkan dan mengecilkan tingkap
-Anda hanya perlu klik 2 kali pada 'title bar' untuk membesarkan atau mengecilkan saiz tetingkap anda misalnya internet explorer.

Pintasan web dari desktop
-Anda boleh membina pintasan dari desktop ke webpage dengan cara klik kanan pada web page diikuti dengan Create Shortcut.
www.familiazam.com
Masalah untuk bermain games
-Sekiranya anda telah meng'install' sesuatu games tetapi tidak dapat bermain kerana sistem menyatakan tiada CD walaupun anda telah memasukkan CD
tersebut, anda perlu copy fail dari direktori patch atau crack dari cd
tersebut ke dalam folder games itu di hard-disk.

Mempersegarkan paparan
-Persegar Paparan- Anda boleh membuat pilihan sama ada menekan butang View/Fresh yang terletak pada taskbar atau memanfaatkan
butang kekunci F5 bagi mempersegar (refresh) pada paparan Explorer. Ini memudahkan anda sekiranya memeriksa kandungan beberapa keping disket secara berterusan.
www.familiazam.com
Melihat permulaan dan akhir dokumen
-Untuk melihat permulaan sesuatu dokumen, tekan kekunci HOME, untuk melihat akhir sesuatu dokument tekan kekunci END.

Pintasan mudah
-Anda boleh menggunakan beberapa pintasan yang disediakan pada papan kekunci untuk membuka program tertentu iaitu:
Tekan kekunci Windows dan :
E -melancarkan Windows Explorer/My Computer
R -membuka kotak Run
F -membuka kotak Find
F1- melancarkan help www.familiazam.com
M -mengecilkan semua tetingkap yang terbuka (untuk membesarkan tekan Shift+Windows+M)

How to disable/remove Windows Genuine Advantage (WGA) notification

1) Open Regedit
2) Goto HKLM >> Software >> Microsoft >> Windows NT >> CurrentVersion >> Winlogon >> Notify
3) Delete folder bernama WgaLogon
4) Tutup Regedit kemudian restart PC

TUTORIAL PHOTOSHOP

Jom belajar photoshop. Laman tutorial tentang Photoshop boleh dipelajari disini :


Photoshop Textures
Photoshop Patterns
Photoshop Tutorials
Photoshop Brushes
Photoshop Actions
Photoshop Downloadable .PSD Files
Photoshop Cheat Sheets

Belajar Bahasa Inggeris di YouTube

Kepada rakan-rakan dan sahabat-sahabat yang ingin mempelajari bahasa inggeris, sungguh senang dan mudah...sini ada beberapa pautan :
 

EF podEnglish
English With Jennifer
engVid
Hugosite.com
Mister Duncan in England

KENAPA KOMPUTER ANDA PERLAHAN....

petikan artikel :http://blog.anjungpc.com/

Salam sejahtera,


Artikel kali ini adalah sambungan daripada artikel Kenapa Komputer Anda Perlahan? Pada artikel lepas, saya berkongsi sebab-sebab utama sesuatu komputer boleh menjadi perlahan. Artikel kali ini adalah cara mengatasi komputer/laptop yang perlahan.

Baiklah, rujuk semula 5 perkara sebelum ini. Saya akan senaraikan semula punca dan juga jalan penyelesaiannya.

Punca 1. Membuka program yang menggunakan memori yang tinggi
Penyelesaian 1: Program yang mempunyai memori yang tinggi perlu beserta dengan RAM yang tinggi. Cara paling mudah, buka program yang menggunakan memori yang tinggi dan tutup/matikan program lain.

Contohnya, jika anda membuka permainan komputer (games) yang semestinya akan menggunakan memori yang tinggi, tutup/matikan aplikasi lain seperti Internet Explorer, Antivirus dan juga apa sahaja program yang tidak digunakan ketika itu. Jadi, RAM dan processor akan tertumpu ke satu program sahaja dan secara tidak langsung akan melajukan komputer anda.

Punca 2. Program yang berjalan di sebalik tabir (background program)

Penyelesaian 2: Cara paling mudah anda matikan sahaja program tersebut. Gunakan fungsi disable pada option atau jangan run semasa loading windows. Semua setting ini ada pada option/preference pada setiap program.

Untuk hilangkan program pada startup boleh gunakan System Configuration Utility. Caranya Klik pada Run -> msconfig dan tekan OK. Terus ke Startup tabs dan untick pada program yang tidak diperlukan semasa startup komputer.

Punca 3: Ruang hard disk yang terhad

Penyelesaian 3: Tiada cara lain melainkan menambah saiz hard disk atau membuang sebarang perisian yang tidak digunakan pada komputer anda.

Anda juga boleh gunakan fungsi scandisk dan juga defragment pada hard disk. Anda juga boleh lakukan menggunakan perisian CCleaner.

Punca 4: Virus, trojan, spyware dan anasir jahat.

Penyelesaian 4: Update dan scan seluruh komputer. Satu tips daripada saya, pastikan scan setiap pendrive yang dipasang pada komputer. Pendrive memang mudah berjangkit dari satu PC ke PC yang lain. Virus bergerak semudah kita membawa pendrive ke mana-mana. Jadi, berhati-hati.

Punca 5: Memori (RAM) yang rendah



Penyelesaian 5: Cara paling mudah anda perlu tambah RAM atau kurangkan program yang dipasang pada komputer. Install hanya ikut keperluan sahaja.

Selamat mencuba dan saya masih lagi menantikan idea-idea bernas daripada anda!

15 kaedah untuk menjimatkan bateri telefon pintar Symbian S60 anda

Sumber : http://www.symbianku.com

Ramai yang bertanya kepada saya bagaimana nak mengoptimumkan penggunaan bateri dalam telefon pintar Symbian. Penat dan dah berbuih mulut saya menerangkan betapa tidak pentingnya 3G untuk mereka yang tidak menggunakannya. Tapi ramai yang tak paham dan buat-buat tak paham, malahan ada jugak yang macam paham tapi sebenarnya tak paham…

Jadi, sebenarnya, kalau anda tau cara untuk menguruskan telefon pintar Symbian anda, dalam hal ini, pengurusan tenaga bateri, anda pasti akan mendapati bahawa telefon anda akan lebih bertahan lama dengan sekali caj.

Dengan mengikuti semua kaedah dibawah ini, sekiranya anda menggunakan batteri yang belum expired, dan masih baik serta original, saya yakin, anda akan mendapat 40% lebih tenaga untuk telefon anda bertahan lebih lama.

Kenapa? Tak percaya? Cubalah!…

1. Pilih GSM sahaja. Jangan pilih Dual Mode atau UMTS. Kalau anda seorang yang menggunakan “video call” 24 jam sehari maka perlulah 3G, kalau tak anda tak perlu sambungan internet berkelajuan tinggi.

2. Matikan segala jenis gelombang tanpa wayar iaitu Bluetooth, Infrared, dan WiFi sekiranya tidak digunakan.

3. Jangan gunakan WLAN scanning secara automatik, gunakan secara manual apabila anda memerlukan WiFi. Dan dari “Control Panel”, pastikan juga anda menetapkan fungsi “Show WLAN availability” menjadi “Never”.

jimatbateri-wifi-scan-03 jimatbateri-wifi-scan-04

jimatbateri-wifi-scan-05

4. Setkan WiFi untuk menggunakan konfigurasi berikut:
- Automatic Configuration – Disabled
- TX power level – 4mW

5. Setkan lampu skrin pada kadar yang paling malap.

6. Tetapkan “light time out” untuk lampu skrin dan “power saver” pada 5 saat.

7. Kalau boleh, jangan hidupkan fungsi “vibrating alert” dalam Profile

8. Matikan segala jenis bunyi pada keypad. Yang ni pun setting dia boleh tukar dalam Profile.

9. Sekiranya anda tidak menggunakan fungsi yang memerlukan talian data sepanjang masa seperti push email, putuskan hubungan dengan server. Pilih “When needed”.

10. Untuk S60 3rd Edition Feature Pack 2 dan S60 5th Edition, matikan kesan khas dalam Themes.

11. Sekiranya anda tidak menggunakan fungsi GPS seperti geotagging dan pemanduan arah, matikan transeiver GPS. Dan pastikan kamera tidak merekodkan lokasi GPS.

12. Biasakan diri utk memeriksa software yang sedang aktif. Dan sekiranya ada yang anda tidak perlukan, tutup software tersebut. Untuk tujuan ini, saya cadangkan anda gunakan tool seperti Jbak Taskman atau Best Taskman.

13. Jika telefon pintar Symbian anda memiliki sensor yang mengesan pergerakan (accelerometer), pastikan ia dimatikan jika tidak digunakan.

14. Setiap malam sebelum tidur, matikan telefon anda atau tukarkan profile kepada Offline.

15. Biasa-biasakanlah mengunci keypad untuk mengelakkan tersalah tekan butang ke, tersilap tekan software ke, atau perkara-perkara lain yang tidak diingini berlaku termasuklah tertekan butang memanggil orang. Oleh itu, anda amat dinasihatkan supaya mengunci butang keypad anda (dan juga butang seluar anda) supaya dapat menjimatkan bateri :-P

Begitulah tadi, ada lebihkurang 15 kaedah-kaedah yang anda patut ikuti bagi memberi jus yang lebih kepada telefon pintar Symbian anda. Sekiranya anda mengikuti segala kaedah diatas dengan betul dan bateri telefon pintar Symbian anda masih dalam keadaan baik, belum tamat tempoh dan belum meletup, saya yakin anda akan mendapat sekurang-kurangnya 40% kuasa tambahan. Tak percaya?… Cubalah….